Foredrag om det danske herregårdslandskab på Gammel Estrup

dato

Kom og oplev et spændende foredrag om det danske herregårdslandskab med lektor emeritus Per Grau Møller. Tirsdag den 8. oktober 2024 kl. 19:00 på Gammel Estrup vil Møller give en kronologisk oversigt over hovedgårdslandskabets udvikling og præget på det lokale landskab.

Ved dette første foredrag i en række om det danske herregårdslandskab vil lektor emeritus Per Grau Møller give en kronologisk oversigt over den generelle udvikling i hovedgårdslandskabet med eksempler fra hele landet. Foredraget vil vise, hvordan hovedgårdene har præget det lokale landskab med et magtfuldt aftryk.

Herregårdslandskabet

I centrum af herregårdslandskabet står hovedgården i hovedgårdsejerlavet. Den udgør den inderste ring i en tre-zonet model bestående af koncentriske cirkler. Hovedgården er både bolig med standsmæssige markeringer og en produktionsenhed. Uden for hovedgårdsejerlavet ligger hovedgårdssognet i næste ring, som indeholder sognekirken, der som regel bærer tydelige markeringer af den stedlige adelsfamilie. Derudover findes fæstegårde under hovedgården, hvor som regel alle sognets gårde kom ind under hovedgårdens vinger. I den yderste ring ligger alle andre fæstegårde uden for sognet, men som er vigtige for at forstå rækkevidden af hovedgårdsbesiddelsen i landskabet. Indimellem befinder sig skove, som hører under godset, og alleer, der fører frem mod centrum.

Fotoet viser Adlerhus på Wedellsborg - forvaltningshus på Wedellsborg på Vestfyn mellem zone 1 og zone 2.

Praktisk information
Dato: Tirsdag den 8. oktober 2024
Tid: Kl. 19:00 (Foredraget varer ca. to timer inkl. pause)
Sted: Gammel Estrup, Randersvej 2, 8963 Auning
Entré: 125 kr. pr. person (300 kr. for billet til alle tre foredrag i rækken, inklusiv kaffe og kage i pausen)
Billetter: Købes online i Gammel Estrups webshop

Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut