Ukraisk mor og tvillinger finder håb og udfordringer i Norddjurs efter flugt fra krig

Foto: Norddjurs Kommune.
dato

Iryna Kukharuk og hendes tvillingepigers flugt fra Kherson til Norddjurs Kommune har været en rejse præget af udfordringer, men også en rejse mod en ny begyndelse i Grenaa.

I april 2022 flygtede Iryna med sine to døtre fra Kherson til Grenaa. Tvillingepigerne, som nu er 9 år gamle, er blevet integreret i den lokale skole. Flugten foregik i en Honda, fyldt med syv mennesker, en hund og nødvendige tasker. Det var Irynas svigermor og hendes danske mand, som hjalp dem på deres flugt.

Selvom Iryna nu er i sikkerhed i Danmark, fylder bekymringen for hendes familie i Ukraine meget. Hendes moder og broder opholder sig fortsat i Kherson, hvor daglige bombardementer er en del af hverdagen. Hendes mand bor i Odessa. Den konstante bekymring resulterer i en følelse af nervøsitet og stress.

Efter ankomsten til Danmark, boede Iryna og hendes døtre de første fire måneder hos svigermorens mand. Deres dagligdag blev lettet af hjælp fra frivillige, som sørgede for fornødenheder. Oksana hjalp med at oversætte, hvilket var en stor støtte i de første måneder. Frivillige lagde også en stor indsats i at hjælpe andre fordrevne på det tidligere plejehjem Bakkely i Gjesing. Karoline Bergkvist Søgaard har udtrykt stor anerkendelse for de frivilliges betydningsfulde bidrag.

For at blive selvforsørgende, begyndte Iryna i praktik som rengøringsdame og lærte dansk på sprogskole. Sommeren 2023 arbejdede hun som sommerafløser på et plejehjem, og fra foråret 2023 har hun haft flere rengøringsjobs og dækker derved sit eget og sine døtres behov. I Ukraine arbejdede hun som revisor, hvilket viser hendes evne til at tilpasse sig og tage nye udfordringer op.

Den generelle situation for fordrevne ukrainere i Norddjurs Kommune viser et positivt billede. To ud af tre ukrainere i området er i arbejde. Kommunen har modtaget over otte millioner kroner i jobbonus fra staten, og ukrainerne får generelt gode anmeldelser af deres arbejdsgivere.

Selvom mange ukrainere har fundet en midlertidig tilværelse i Danmark, er fremtiden fortsat usikker. Af de 50.000 ansøgninger er lidt over 40.000 ukraineres ophold godkendt efter særloven. Omkring to tredjedele af de fordrevne ukrainere ønsker at blive i Danmark, men spørgsmålet om en permanent fremtid her er stadig uafklaret. Iryna er blandt dem, der lever med usikkerhed, og hun er stadig i overvejelse omkring, hvorvidt Danmark skal være deres permanente hjem.

https://norddjurs.dk/nyheder/2024/jul/iryna-en-af-de-50000-fordrevne-med-en-fremtid-her

Kilde: Norddjurs Kommune